Zichó Viktor

KisGeri 24 2019 – Beszámoló

Idén harmadik éve szerveztük meg Magyarország egyetlen sziklamászó- és highline fesztiválját. A tavalyi négyfős szervező csapathoz képest most mindössze ketten, Taigiszer Mónival szerveztük meg ezt az összejövetelt és versenyt nektek. Nem volt kis falat, be kell ismernünk. Az előkészületeket októberben kezdtük, ekkor határoztuk meg az esemény időpontját és esőnapokat, amiket leegyeztettünk az MHSSZ-el, hogy ne vagy minél kevesebb ütközés legyen más hazai eseményekkel. Az első lépés ennek az infónak a tudatában az engedélyek kérelmezése, melyet három helyre kellett megküldenünk. Ezután folytattuk az új megjelenés kidolgozásával, valamint a szponzorszerzési stratégia kifinomításával. Ezt követően Decemberben elkezdtük a szponzorozást, ami egészen február végéig eltartott.

Szponzoroknak írni sok esetben nem egy hálás dolog, kb. 1/10 a válaszadási arány. Még nagyon sok tapasztalatunk nincs ezzel kapcsolatban, de talán elmondhatjuk hogy az esélyeink nőnek a fotóanyag minőségével – melyet eddig mindhárom alkalomal nagyon köszönünk Fejes Bencének, kiváló fotósunknak -, a fesztiválról készült videó minőségével – köszönjük a tavalyit Baráth Mix Levinek -, valamint annak hogy idősödünk. Elmondhatjuk, hogy remek munkát végeztünk, mert sok szponzori kapcsolatot sikerült létesítenünk. Partnerünk volt idén az MVM Paksi Atomerőmű, a Red Bull, a Decathlon, a Rexona, a Trexpert, a Tengerszem, a Gershoj Energia, a BimExpert, az RP outdoor, a Függőágybolt, az MHSSZ valamint a Gerecse Sziklamászó Sportegyesület.

A munkánkat a fesztivál hírének terjesztésével folytattuk, ami a plakátok, matricák elkészítésével és terjesztésével telt. Nekem személy szerint az idei plakát tetszett a legjobban, szerintem igen ütősre sikerült. Márciusban már az egészségügyi biztosítás, a szokásos enegdélyezéses-fellebbezéses körükkel folytattuk. Remekk hír, hogy 2018. január 1-je óta nem fogadnak az önormányzatok elektronikus úton engedélykérelmet, hanem csak postai úton. Úgyhogy újraküldtük postán. Logikus, elvégre az infrastruktúra már ki van építve: számítógépek és internet vesz körbe mindenhol, miért is használnánk… Na jó, nem egészséges ennyire szarkasztikusnak lenni. De tényleg. Miért?

További meló a weblap kipofozása és a közösségi média fellendítése volt. Egy új filmet csináltunk, ami talán megragadott egy pár tekintetet: kb. 7000 megtekintésnél jár a facebookon és a youtubeon összesen. Nem kis munka volt összerakni: modellek keresése, egy krán (filmtechnikai segédeszköz, egy kar ami benyúlik valami fölé) összebarkácsolása házilag fenyőfalécekből, a szakács és a modellek összehangolása hogy kimenjünk a Geribe és vissza és minden snitt leforgatása kb. 8 óra alatt. Külön hangsávok készítése süketszobához hasonlító környezetben, drónozás egy szép napfelkeltében és egyéb jó múlatságok.

Folyamatosan egyeztettünk a szponzorokkal, fejlesztettük az új online pontozólapot és a wifi hotspot lehetőségeit elemeztük. Elegünk volt a sok papírból, úgyhogy megpróbáltunk mindent telefonos felületre juttatni. Elmondhatjuk, hogy kb. 250 oldal papír kinyotatását kerültük el így. Összeraktuk a trikót, leegyeztettünk mindent a szitással, elkészítettük a húzódzkodó állványt zártszelvényekből és fenyőfagerendából, 90%-ban újrahasznosítottra sikerült így a cucc. A wc-ket ismét újraépítettük, az is adott egy jó kis melót.

Aztán eljött a fesztivál hete és mondott mindent az időjárás jelentés. Aztán kedden dönteni kellett: HALASZTUNK. Jól tettük. Vasárnap, május 5-én 5 és 10 °C között mozgott a hőmérséklet és egész nap esett.

Aztán a fesztivált gyakorlatilag újra kellett szervezni. Nevezők hada mondta vissza, minden szponzorral újra kellett egyeztetni, újabb önkénteseket kellett bevonni, stb.stb.

A nap ránk mosolygott a május 24-26-i hétvégén. A fesztivál gyönyörű időt kapott a monszunszerű időjárás után. Ugyanakkor jelentős holtidős jelenség van a KisGeriben: a repedésekből még egy héttel az esőzés után is szivárog ki a víz, úgyhogy jelentős fejfájást okozott ez még nekünk. Az első este nagyon jó hangulatú volt, egy jó előpartyt tudtunk csapni. Első nap este és másnap vártuk, hogy jöjjenek a regisztrációhoz a korábban jelentkezett önkéntesek. Hát a 15-ből 2 ember oda is jött. Így komoly munkaerőhiány alakult ki és sok improvizáció köveztkezett, amit elég jól sikerült megoldanunk. Köszönjük mindenkinek, aki ott volt! Szombat reggel remek látvány volt a sok mosolygós és sok jelmezbe öltözött mászót és highline-ost látni. Elég szép számmal gyűltünk össze, mikor elindítottuk a 12 és a 24 órás versenyt. A 6 órás verseny folyamatos indítást kapott, ami nagyon népszerű volt. A Bring Sally Up versenyt idén is megrendeztük, komoly plusz pontokat lehetett vele szerezni. Újdonság volt azonban a kis highline, ami igen népszerű lett! Sokan megpróbálkoztak vele, míg a nagy highline ott volt a profiknak és haladóknak. Este a Red Bull ivó verseny nagyon bevonzotta az embereket, jót szórakoztunk a lelkes vállalkozókon. Ezt követte egy jó vacsora, amit jó étvággyal fogyasztottunk, ugyanis sok nem maradt belőle. Úgy figyeltük meg, hogy azért eléggé elpilledtek tőle a résztvevők, mert ezen az estén nem tudtunk olyan bulit beindítani mint péntek este. Mindenki jól lakott, és elment aludni. Legközelebb jóval korábban lesz a vacsora. Vasárnap reggel még ment a küzdelem, majd 10-kor lezártunk minden versenyt. Megérkeztek a pizzák, így kicsit eltereltük a figyelmet az izgalmakról. Kb. 1 órakor kihirdettük a helyezetteket:

? 24 órás verseny:
I. helyezett: Japán repedésmászó válogatott – 82.030 pont
II. helyezett: Gatyesz – 49.457 pont
III. helyezett: It’s a long way to the top – 18.104,5 pont

? 12 órás verseny:
I. helyezett: Bróker arcok – 61.060 pont
II. helyezett: Kifogás – 42.786 pont
III. helyezett: Móni segíts már! Nem tudom elolvasni, mi van ide írva – 22.799,5 pont
IV. helyezett: Fatterinák – 19.011 pont
V. helyezett: Atomszőkék – 18.157 pont
VI. helyezett: Faligyíkok – 18.026 pont
VII. helyezett: Hurkák – 12.197 pont
VIII. helyezett: SÍK – 8.047 pont

? 6 órás verseny:
I. helyezett: #célokvagyvágyak – 27.879 pont
II. helyezett: Korda Gyuri – 16.956 pont
III. helyezett: Crimpy cat – 11.388 pont
IV. helyezett: Legközelebb jobban megy – 9.074 pont
V. helyezett: Sushi nasi – 7.372 pont
VI. helyezett: Quarter brick – 6.438 pont
VII. helyezett: Petyu meg Tamás – 5.168,5 pont
VIII. helyezett: Kisgekkók – 3.865 pont
IX. helyezett: Vala-mi – 3.623 pont
X. helyezett: Men in tights – 2.955 pont
XI. helyezett: CsiBe – 2.929,5 pont

Így a fesztivál szépen, viszonylag zökkenőmentesen lezajlott. Na és a visszajelzések! Ekkor jött az a rengeteg pozitív visszajelzés, ami miatt mi csináljuk ezt a fesztivált. Nagyon nagyon jó volt hallani a sok szép szót és köszönetet tőletek, nagyon reméljük hogy évről évre egyre több embernek okozhatunk örömet. Negatív visszajelzés is érkezett, egy a Bring Sally up közben: valaki (még mindig nem tudjuk ki) úgy gondolta hogy belekontárkodik a zenébe és arc nélkül csak lecsavarta a hangerőt (3 perc 30 másodpercet kellett volna kibírnia). Ez azért nem jó nekünk, mert a versenyzőink nem tudják, meddig tart a Bring Sally up és így a pluszpont-szerzés lehetőségétől eleshetnek. Másik negatív visszajelzés pedig a Spiderben ért: ők az első fesztivál esőnapjának időpontjával nem voltak kibékülve, mert az pont az ő versenyük időpontjára esett és emiatt mi fekete ponttal indulunk minden évben. Az első évben nem mi döntöttük el sajnos, hogy mikor lesz az esőnap, hanem a vadészok. Ugyanis a szeptember-október pont a legsűrűbb vaásszezon. Örülünk, hogy egyáltalán megadták valamikorra az engedélyt. Mi bocsánatot kérünk a Spidertől emiatt, mert semmi rosszat nem akartunk okozni senkinek.

Mindenesetre ez a fesztiválszervezés egy csodálatos munka, sokáig szeretnénk még csinálni és minél több embernek! Gyertek sokan jövőre is!!!